15.11.2022 - 31.05.2023

כרם נאטור
אוצרת: שחר שלו
ייעוץ אוצרותי: ד״ר שיר אלוני יערי
פואד אגבריה
ורד אהרונוביץ
יונתן אולמן
אורית אשרי
יעל יודקוביק
רוני לנדה
נבות מילר
דניאלה מרוז
שחר מרקוס
כרם נאטור
אלי פטל
ניב פרידמן
תמיר צדוק
נועה קלגסבלד
מרב קמל וחליל בלבין
יוסף קריספל
ליטל רובינשטיין
רועי רוזן
יעל רוכמן
נדמה ש״גבר״ היא קטגוריה מובנת מאליה, ידועה ומנוסחת, בעלת מאפיינים טבעיים ועל-זמניים; הוא ״המין הראשון״, הנורמה, הסטנדרט אשר ביחס אליו מוגדר שאר המגוון האנושי. בשנים האחרונות, ניכר עיסוק הולך וגובר במושג הגבריות ובתמורות שחלות בו, בהשפעתם של תהליכים חברתיים, התפתחויות בשדה הפמיניסטי ומאבקים לשוויון מגדרי. אלה מעמידים את האתוס הגברי הדומיננטי תחת פירוק והרכבה מחודשת, כמו גם את האידיאלים והסטריאוטיפים המבנים אותו ואת מעמדו ההגמוני בחברה ובתרבות.
התערוכה מבקשת להתבונן בייצוגים עכשוויים של גבריות והצטלבויותיה עם רבדים אחרים – מעמדיים, אתניים, דתיים, מיניים – של זהות אישית וקולקטיבית, תוך התחקות אחר ריטואלים, מודלים ודפוסים שונים של גבריות, במיוחד בהקשריה המקומיים. באמצעות יצירות של אמניות ואמנים משני העשורים האחרונים, הנוגעות בו-זמנית במיתוסים ובמציאות היומיומית של גברים, התערוכה פורשת מנעד של מבטים – פארודיים, מלנכוליים, אינטימיים, ביקורתיים – אשר מציגים גבריות על שלל מופעיה, רוויי הסתירות והמורכבות.
התערוכה נאצרה בהשראת מחקר ופרויקט הסרטים "גבריות בישראל" שיזמה, הפיקה וערכה קרן היינריך בל, אשר הושק בסינמטק תל אביב.
לצפייה בפרויקט המלא היכנסו לאתר: https://il.boell.org/en/masculinities-israel
יוזמה וניהול הפרוייקט: רומי שפירא
מחקר והפקה: רומי שפירא, ענת סרגוסטי
28.03.2023 - 31.05.2023

סינדרום ירושלים
מתוך ספריית הסרטים "מחפשים את ישו" של קתרזינה קוזירה
אמנית: קתרזינה קוזירה
״סינדרום ירושלים״ היא פסיכוזה הפוגעת בתיירים ועולי רגל המבקרים בירושלים. אלה הלוקים בתסמונת נוטים להזדהות עם דמויות מקראיות מהברית הישנה והחדשה, ולהאמין כי הגיעו לארץ הקודש מתוך ייעוד או שליחות בעלי אופי דתי או פוליטי.
הסינדרום היה נקודת המוצא לפרויקט האמנות של קתרזינה קוזירה, ״מחפשים את ישו״, שמוצג בתערוכה זו. העניין הרב של האמנית בתופעה הניע אותה לבקר בירושלים מספר פעמים במהלך העשור האחרון, במטרה למצוא את אלו המזהים עצמם עם דמות המשיח.
התוצאה היא ארכיון עשיר של ראיונות עם אנשים יוצאי דופן בעלי שורשים וסיפורי חיים ייחודיים, נביאים ושליחים מטעם עצמם המבקשים להימלט ממסגרת הדת הממוסדת ולחיות על פי אמונתם. זהו גם דיוקן של עיר המשמשת כרקע לטקסים דתיים מגוונים, ומוקד משיכה לאנשים מעדות, תרבויות וזרמים רוחניים שונים. התערוכה, הכוללת מיצבי וידאו וסרט דוקומנטרי באורך מלא, אינה עוסקת רק בדת, אלא שואלת כיצד האמונה משנה את נקודת המבט שלנו על המציאות, מהן הדרכים והאמצעים למימושה, ומה מקומה ותפקידה היום.
נעה בין מחקר להתבוננות פילוסופית, היצירה מתפקדת גם כיומן מסע אישי של האמנית, במהלכו תחושת הסקרנות שהניעה את מסעה האמנותי מפנה את מקומה בהדרגה להיקשרות עזה לאנשים ולנרטיבים שהיא פוגשת.
קוזירה היא דמות מובילה בסצנת האמנות העכשווית בפולין ומוכרת בעולם בזכות הדיוקנאות העצמיים שוברי המוסכמות שלה, כמו גם בשל מיצגיה העוסקים בגוף, בפוליטיקה מגדרית ובגבולות שבין אמנות וחיים. כאן היא משמשת עדה למעין פרפורמנס מתמשך שבו, לראשונה, היא אינה הגיבורה, אלא הקהל – היא נכנסת לתפקיד הצופה במטרה להעלות שאלות הנוגעות למושגים כמו ״להעמיד פנים״, ״להופיע״, ״להיות״, ויתרה מכך, ״להאמין״.
© 2019
רח׳ חיל ההנדסה 4, ירושלים | טל: 972-2-6281278+ שלוחה 4 | museum@mots.org.il