top of page

מוזיאון על התפר - מוזיאון חברתי לאמנות עכשווית

אוצר, רפי אתגר

 

 

אנדראס גורסקי, גרמניה
סבסטיאו סלגאדו, ברזיל
סנטיאגו סיירה, ספרד
וויליאם קינטריג', דרום אפריקה
פיטר קוגלר, אוסטריה
מרתה רוסלר, ארה"ב
טצינג היישה, טייוואן
הארון פארוקי, גרמניה
צ'ן צ'יה ג'ן, טייוואן
יהושוע אוקון, מקסיקו
מארי ג'וסה בורקי, שווייץ
אלי שמיר, ישראל
עליזה אולמרט, ישראל
בועז ארד, מיקי קרצמן, ישראל
אדריאן פאצ'י, אלבניה
עמית גורן, ישראל
לולו שור צי הו, טייוואן
טואומו מאנינן, קטמנדו
שרון פוליאקין, ישראל
היידי שטרן, גרמניה
מרילו לוין, ישראל
אוסקר אבוש, ישראל
פינבאר או'ריילי, ניגריה
שחר רובין, ישראל
עליזה אורבך, ארה"ב
אן ששון, דרום אפריקה
פאסקאל אובייה, צרפת
מויירה צוייטל, גרמניה
דנה לוי, ישראל
הלמוט ויוהנה קנדל, גרמניה
פואד אגבריה, ישראל
יפתח בלסקי, ישראל
שולה קשת, ישראל
ורד ניסים, ישראל

הפער בין החזון לשוויון הזדמנויות ובין מימושו גדול בהרבה מעבר למה שרבים מאיתנו יודעים או מוכנים להודות. הקדמה, לצערנו טרם מחקה את מורשת העבר בכל הנוגע לתפיסות עולם אנכרוניסטיות וסטריאוטיפים חברתיים מנוונים.
העקרונות שנקבעו בחוק יסוד כבוד האדם וחירותו מהווים לכאורה בסיס לתפיסת עולם חדשה של חברה שוויונית יותר, ליברלית וערכית. אולם, בפועל, לא יושמו עקרונות אלו אלא במקומות מסוימים בלבד ובאופן חלקי.
התערוכה "שווים ושווים פחות" מבקשת לעורר את המודעות והרגישות החברתית המתכהה לעיתים בקרבנו ולברר שאלות הנוגעות למערכת יחסי העבודה המתקיימים בעולמנו.
התערוכה מציגה יחסים של אפליה, ניצול והשפלה אשר לה זוכים בני אנוש כה רבים וקוראת לנו להגביר את השאיפה לפעול למען שיוויון רב יותר בין בני האדם.
התפיסה על קיומו של האחר הינה זרה במונחי המשפט הבינלאומי. לכאורה נראה שהצדק הינו אובייקטיבי ובבואנו להגדיר את עצמנו כחברה המבססת את עקרונותיה על צדק ומשפט, הרי שבקבלת שלטון החוק אנו אף אמורים לקבל את הנחת היסוד שכולנו שווים בפניו וכפופים לו ולפיכך אין אנו מושפעים ממעמדנו החברתי, או מהשתייכותנו המינית, הדתית והאתנית. האומנם כך הוא?
בשעה שכלכלת העולם השלישי נאבקת על הישרדותה מול נטל חובות ועוני עושים המוני מהגרים את דרכם אל מדינות העולם הראשון לעבר הערים המשגשגות. בו בזמן, נרקמות תוכניות בצידו השני של כדור הארץ לניצולו של כוח עבודה זול, תוך העדפת המידע והתוצרת על פני אינטרס העובדים המייצרים אותם.
כך נסגרות הדרכים בפני מדינות ועמים להיכלל במעגל העושר, וכך נוצרים חוקי משחק ההולכים ומהדקים את החגורה על חברות שלמות ומתרחק הסיכוי ליצירת שוויון הזדמנויות בין בני האדם בעולמנו.
תערוכת שווים ושווים פחות מנסה להצביע על המציאות הנורמטיבית הזו ולהשוות בין השווים יותר והשווים פחות ואלו השווים עוד פחות מזה.
מתוך מציאות זו ובאמצעות עבודותיהם של 34 אמנים אנו מנסים לגעת ולו בקצה התמונה הקשה שנלמדה על ידינו במשך קרוב לשנה. האמנים המשתתפים בתערוכה משלימים, איש איש על פי דרכו, כלי עבודתו וזווית ראייתו, פסיפס של עובדות אשר ביחד מתחברות למציאות בלתי אפשרית המציגה דיוקן של האדם העמל אשר גורלו נשלט בידי אחרים.

שווים ושווים פחות

 

התערוכה "שווים ושווים פחות" מבקשת לעורר את המודעות והרגישות החברתית המתכהה לעיתים בקרבנו ולברר שאלות הנוגעות למערכת יחסי העבודה המתקיימים בעולמנו.
התערוכה מציגה יחסים של אפליה, ניצול והשפלה אשר לה זוכים בני אנוש כה רבים וקוראת לנו להגביר את השאיפה לפעול למען שיוויון רב יותר בין בני האדם.

xp_equal_hb

המוזיאון

bottom of page